Leven vanuit je verlangen.

Leven vanuit je verlangens.

oefening 

Deze oefening lijkt zo simpel maar vergis je niet; het is lastiger dan je denkt om écht in het moment te voelen waar je zin in hebt.

Hoe doe je het?

Voorbereiding:

  • plan (iedere week) een afspraak met …. jezelf.  De afspraak duurt minimaal 1 uur anders is het lastig om er goed in te komen.   (als jij iemand bent die zichzelf makkelijk opzij schuift dan stel ik voor dat je deze afspraak met jezelf ook echt in je agenda zoals je dat ook met andere afspraken doet.)

Natuurlijk kun je deze afspraak ook een hele dag doen. Of als er spontaan een uurtje (of meer) vrijvalt en je ineens oningevulde tijd hebt.

De afspraak met jezelf:  

Als het tijd is voor je afspraak met jezelf doe je het volgende:

  • Je begint met even zitten, even rusten op de plek waar je zit. Wellicht een korte meditatie waarin je tijd neemt om te voelen wat er te voelen is in je. Een check-in met jezelf; hoe is het met je? Je lijf, je hoofd, je stemming, wat voel je in je lichaam; zijn er fysieke ongemakken of sensaties. Je ademt een aantal keren bewust uit waardoor je meer aanwezig zult komen in jezelf. 

Na de check-in voel je heel concreet waar je zin in hebt. 

Je begint heel praktisch, heel dichtbij;

  • Heb ik zin om te zitten of te liggen, en waar? Of wil ik lopen of bewegen.
  • Wil ik een muziekje; zoja welke
  • Wil ik wat drinken/eten: zoja, wat?
  • Als je naar buiten gaat; waar naartoe, naar links of rechts. 

Zo eenvoudig én o zo lastig om niet op de automatische piloot te gaan. We denken vaak wel te weten waar we van houden maar vergeten vaak te voelen of we daar op dát moment ook zin in hebben. Het vergt moed om jezelf zo serieus te nemen. Om te stoppen als je merkt dat iets het toch niet helemaal is. Om te stoppen met lopen als je merkt dat je liever wilt zitten. Om van het bankje op te staan als je merkt dat je zin hebt om op het gras te gaan zitten. 

Om een ijstje weg te gooien als je na twee likjes merkt dat er geen zin meer in hebt.

Maar je zult ondervinden dat echt eerlijk zijn naar waar je naar verlangt je dichter bij jezelf brengt. 

En zo kom je in het volgende moment en herhaal je steeds de vraag ‘waar heb ik zin in’, ‘waar verlang ik naar’.  Op deze manier rijg je al deze momenten aan elkaar en  kom je op een stroom die vervullend is en ook veel energie geeft. Je vitale levensenergie. 

Uiteindelijk kan het ook zo zijn dat je allerlei uitstapjes gaat ondernemen. Dat je gaat wandelen in de stad. Mogelijk kom je wel in de bioscoop terecht, of aan in het bos.

Het belangrijkste is dat je geen plan maakt maar echt in het moment voelt waar je zin in hebt.

Je neemt jezelf net zo serieus als je bv degene op wie je verliefd bent zou doen op de eerste afspraak. 

Deze oefening heb ik geleerd bij het Centrum voor Tantra.