Een kijkje in mijn boekenkast

Er zijn oneindig veel interessante boeken, geen wonder dat mijn boekenkast uitpuilt. Toch zijn er een aantal boeken die ik steeds weer pak en die ik vaak aanraad aan anderen. Om het overzichtelijk te houden, bundel ik hier de boektitels per onderwerp.


liefde en relaties

Van elkaar houden zonder jezelf te verliezen. Partneren, een nieuwe relatievorm. Hal & Sidra Stone

Liefdesbang Hannah Cuppen

Verslaafd aan liefde Jan Geurtz

Hou me vast. Sue Johnson.  Gebaseerd op Emotionally Focused Therapy (EFT) waarin hechting centraal staat. De hechtingservaringen en vooral de problemen met hechting die je in je prille leven hebt opgedaan met je ouders komen vaak weer terug in je liefdesrelaties.

De revolutie binnen het huwelijk. Riekje Boswijk. ‘Oud’ boek en mijn allereerste boek dat is las en mijn linearecta op het pad van persoonlijke groei bracht. Springlevend wat betreft inhoud overigens.

 

________________________________________________

 

Persoonlijke ontwikkeling en spiritualiteit

Illusies Ingeborg Bosch Een van de boeken waarin de kern van mijn manier van werken goed wordt uitgelegd; het ontmantelen van je overlevingsmechanisme. Het kunnen ontspannen in wie je bent. Ingeborg Bosch ontwikkelde de PRI methodiek (Past Reality Integration) een heel bruikbaar instrument.Ze heeft meerdere boeken geschreven maar deze pak ik het vaakste uit mijn kast.

De innerlijke Diamant deel 1 t/m 4 AH Almaas Ook een productieve schrijver. De Innerlijke Diamant serie vormt de basis. Almaas is de oprichter van de Ridhwanschool. een beweging waar ik inmiddels al een jaar of 10 me zeer mee verwant voel. Mijn manier van werken is erg geïnspireerd door het gedachtegoed van A.H. Almaas. Persoonlijk vind ik het geen gemakkelijke kost. Het is abstract geschreven. Mijn exemplaren zitten vol ‘gele markeringen’. Meer voor de liefhebber dus. Maar zeer zeker de moeite waard als je geïnteresseerd bent in bewustzijnsontwikkeling.


Voice-dialogue

Er zijn heel veel boeken over deze methode geschreven. ik heb er ook veel in mijn kast staan en gelezen voor mijn opleidingen op dit gebied. ik noem er hier vier die alle vie om een andere reden interessant voor je kunnen zijn.

Ik (k)en mijn ikken. Karin Brugman, Judith Budde, Berry Colleman – uitgegeven in 2010 Een heel toegankelijk geschreven boek als je kennis wilt maken met Voice Dialogue. Je maakt kennis met een aantal subpersonen in je die iedereen wel in meer of mindere maten herkent; de innerlijke criticus, de drammer, de pleaser,

Thuiskomen bij jezelf Hal en Sidra Stone – 1989 Het basisboek van de methode Voice-dialogue geschreven door de grondleggers Hal en Sidra Stone, een psychologenstel. Heel gedegen boek vooral al degene die de methode tot in de kern willen doorgronden. maar ook als je zelf zin hebt om een opleiding in deze methodiek te willen volgen.

De innerlijke criticus ontmaskerd. Hal en Sidra Stone  De innerlijke criticus is de innerlijke stem in ons die ons het gevoel geeft dat het ‘nooit goed is’. We hebben er allemaal in meer of mindere mate wel mee te maken. het is een stem die zich al vroeg in ons leven ontwikkeld. In dit boek lees je hoe de criticus te werk gaat en hoe je in gesprek kunt gaan want uiteindelijk is, verrassend genoeg, de criticus niet tegen je!

Eenzaamheid hoeft niet. Naar liefde en heelheid met je innerlijk kind.Erika Chopich en Margaret Paul Interessant boek waarbij de dialoog tussen je innerlijk (verwaarloosde en geïsoleerde) kind en de volwassene in je praktisch en helder wordt toegepast. Beetje technisch maar zeker de moeite waard als je dieper wilt afdalen in de oorzaken van eenzaamheid.

Inside out Geen boek maar een animatiefilm uit 2014. Eigenlijk voor kinderen, maar stiekem ook leuk voor volwassenen (we hebben toch allemaal nog een kind in ons). Leuk vormgegeven en eenvoudig uitgelegd dat iedereen wel stemmetjes in zijn hoofd heeft.


Enneagram

Goede basis basisboeken zijn:

Kleine ego’s, grote zielen Elly Voorend en Piet van Haaster overzichtelijk opgezet boek waarin de negen Enneatypes op een toegankelijk manier aan je voorgesteld worden.

Handboek Enneagram Helen Palmer

Enneasleutels Rika van Weck Deze twee boeken zijn echt naslagwerken.

De kernkwaliteiten van het Enneagram Daniel Ofman en Rita van Weck Een dun en heel toegankelijk boekje waarin de 9 Enneatypes worden gekoppeld aan de inzichtgevende theorie van de kernkwadranten (van Ofman) met de kwaliteiten, valkuilen, uitdagingen en allergieën.

Verdiepende boeken Onderstaande boeken zijn zeker de moeite waard als je al geïnteresseerd bent in het Enneagram als ‘groeimodel’. Ze geven veel achtergrond informatie over het ontstaan van de verschillende enneatypes, de kwaliteiten en mogelijkheden om je te ontwikkelen. Ook interessant als je al weet wat je type is en je jezelf dieper wilt leren kennen.

Enneagram voor Dummies Jeanette Stijn Helaas alleen nog 2e hands te krijgen.

Werken met het Enneagram: Naar persoonlijk meesterschap en sociale intelligentie. Hanna Nathans

De wijsheid van het Enneagram Don Richard Riso en Russ Hudson

Spirituele dimensie van het Enneagram Beide wat abstractere boeken voor als je echt geïnteresseerd bent.

Negen facetten van Eenheid: het Enneagram als wegwijzer naar onze essentie A.H. Almaas

Negen gezichten van de ziel; de spirituele dimensie van het Enneagram Sandra Maitra


Kunstzinnige coaching

Dagboek als Spiegel Christine de Vries Een boek van een van mijn opleiders op kunstzinnige coaching. Verrassende werkvormen met verrassende resultaten. Gebruik hier regelmatig oefeningen uit in mijn coachingtrajecten.

The artist way Julia Camoron Aanrader als je andere aspecten van jezelf een kans wilt geven. Verfrissend!


Meditatie & spiritualiteit

Alles van Jack Kornfield! bijvoorbeeld: Op zoek naar het hart van wijsheid. Een licht voor jezelf; gids voor een spiritueel leven. Het lezen van zijn boeken maakt me altijd direct rustig en vredig.

Leer ons stil te zitten Jim Parks Aanrader voor alle sceptici wat betreft het effect van meditatie. Autobiografisch, rationeel en nuchter. Wanneer Parks wordt gekweld door pijn die niemand lijkt te kunnen verklaren of verhelpen, wordt hij gedwongen een paar harde waarheden over de relatie tussen lichaam en geest, over onze hectische samenleving en over zijn schrijverschap onder ogen te zien. Na een vruchteloze gang langs de loketten van de traditionele geneeskunde vindt hij tot zijn eigen verbazing verlichting in het doen van ademhalings- en ontspanningsoefeningen. Uiteindelijk komt hij zelfs uit bij meditatie, dit was wel het allerlaatste wat Parks verwachtte.


Lichaamsgerichte therapie

De tijger ontwaakt Peter A. Levine

Het eerste boek van de grondlegger van Somatic Experience; een therapievorm die gericht is op het loslaten van vastgezette spanning in het lichaam. Heldere uiteenzetting van hoe energie zich vastzet spanning in het overlevingsmechanisme van vluchten, vechten of bevriezen. Mooie voorbeelden van het verschil tussen een dier en de mens. Waarom een hert relatief snel nadat hij is ontkomen aan de klauwen van een leeuw (of ander trauma) toch weer de prairie op kan.


Burn-out

Van Burn-out naar Heelheid. Karen Hamaker Een boek uit 2001! Wat mij betreft nog steeds een van de beste boeken als je inzicht wilt krijgen in de kern en het proces van een burn-out. Aan de hand van het sprookje ‘met meisje zonder handen’ wordt de onbalans tussen het mannelijk en vrouwelijke in je beschreven. Deze onbalans zorgt er vaak voor dat het thema ‘grenzen voelen en durven aangeven’ onvoldoende ontwikkelt is. Hierdoor kan er uiteindelijk een burn-out kan ontstaan. Vooral het deel van de titel ‘naar heelheid’ spreekt me erg aan. Zoals ik al eerder aangaf is een burn-out (zie burn-out begeleiding) ook een hele directe ingang tot persoonlijke ontwikkeling.


Loopbaan oriëntatie

Loopbaanzelfsturing Adriaan Hoogendijk

De schoonheid van coachen Adriaan Hoogendijk

Deze twee boeken vormt de basis voor de manier waarop ik een loopbaantraject vormgeef. In het boek (en in mijn trajecten) vormen de twee onderwerpen ‘zingeving en vitaliteit’ de basis. Het boek loopbaanzelfsturing is zoals de naam al suggereert ook interessant voor al je zelfstandig aan de slag wilt  te reflecteren op je loopbaan. Het boek ‘de schoonheid van het coachen’ vult dit nog een aan met veel extra informatie en algemene kennis over coachen.