Over Toky

Al mijn leven lang ben ik mateloos geboeid door het leven zelf en de mensen om me heen, in al hun facetten. Allemaal verschillend, maar ergens ook weer allemaal gelijk. Fascinerend toch? Zelf ervaar ik het leven als een geschenk, om te kunnen voelen, denken, waarnemen, gewaarworden.

In mijn manier van werken zoek ik contact met het onderbewustzijn van de ander; het onzichtbare. Zoals bij een ijsberg alleen het topje boven water uitsteekt, zo is het ook met ons mensen. En steeds weer gaat mijn aandacht moeiteloos naar dat ‘onderwatergedeelte’. Waar vaak de sleutel ligt naar vervullend en bezield leven.

Ik heb me ruim en diepgaand geschoold op het gebied van persoonlijke ontwikkeling. Enerzijds in de meer Westerse psychologische en ook theoretische opleidingen. Daarnaast heb ik me verdiept in de Oosterse spirituele stromingen en tradities. Waar thema’s als stilstand, durven wachten, ‘niet te weten’ vanzelfsprekender zijn.

Met die scholing ga ik nog steeds door en ik ben blij met alles wat ik heb geleerd. Het is altijd mooi om te zien dat er, dankzij mijn ‘gereedschappen’, iets gebeurt, dat er beweging ontstaat. Als iets ouds loslaat, een nieuwe ruimte zich opent en de energie weer zijn eigen vrije weg vindt.

Ik zie mezelf als een professionele en onafhankelijke gesprekspartner die jou volledig vrijlaat, die geen belang heeft bij de keuzes die je maakt, maar die wel onbevooroordeeld naar je kijkt. Met een frisse blik en vanuit een ander perspectief.

Over de kolibrie

De kolibrie is een klein, kleurrijk vogeltje met unieke eigenschappen. Het kan achteruit vliegen, op één plek blijven hangen, vooruit vliegen maar ook als een helikopter omhoog vliegen.

In het sjamanisme wordt de kolibrie gezien als de boodschapper van de goden. De kolibrie brengt vreugde. En aangezien het hart van de kolibrie maar liefst twintig procent van het lijfje beslaat, zou ik daar ‘liefdevol’ aan toe willen voegen.

De kolibrie is belangrijk voor bloemen (ik ben dol op bloemen), omdat de kolibrie talloze bloemen bezoekt voor de nectar en zo helpt bij de bestuiving. Op mijn reizen door Zuid-Amerika heb ik steeds geprobeerd een foto te maken van het vogeltje, maar dat is niet gelukt omdat de vleugels zo snel bewegen. De kolibrie laat zich niet makkelijk vastleggen – nog een aspect dat me aantrekt.